Ugrás a tartalomra

Rólunk

Az OBTT 1992-ben alakult. Kezdetben alacsony taglétszámmal, majd egyre többen gyűltek az alapító elnök, Bagoly István és az akkori titkár, Horváth Attila köré. Később – a támogatások akkori szabályai miatt is – 300 fölé is került a taglétszám.

A ’90-es évek második felében súlyos ralsztóniás fertőzést éltünk át, s bár több termelő jelentős kártérítést kapott, de az akkori sokk természetes következménye lett az, hogy egyes hagyományos burgonyatermő vidékeken fel kellett hagyni ennek a fontos növénynek a termelésével.

A termelői csoportok megalakulásával taglétszámunk száz alá csökkent, de a terület, melynek termelési adatait, fajtaösszetételét folyamatosan figyelemmel kísérjük, alig változott. Csökkent ugyan a terület, de a termesztéstechnológia fejlődésével a megtermett termék jobban tárolható, így a lakosság ellátása hazai burgonyából egy-két tavaszi hónap kivételével biztosítható.

A Nemzeti Fajtalistán általában 60-70 között van a minősített fajták száma, de az áruk szabad mozgása következtében a listán lévő fajtákon kívül is lehet különleges fajtákat megismerni, szaporítóanyagát beszerezni, megvásárolni.

Napjainkban az ún. burgonya ABC megismertetése a legfőbb célunk és ezzel párhuzamosan az, hogy a vásárlók megismerjék a legfontosabb fajtákat, amelyek a legkülönbözőbb burgonyás ételek készítéséhez a legjobbak. Minden évben több szakmai tanácskozást, fajtabemutatót tartunk, melyeket ételkóstolóval egészítünk ki. Így tapasztalható meg igazán, mely fajták alkalmasak jó ízű saláta, püré, sült krumpli, vagy paprikás krumpli, pogácsa elkészítésére.

Tagjainknak lehetőségük van arra, hogy az általunk szabadalmaztatott emblémát (amely itt látható) csomagolt termékeik piacra jutásánál alkalmazhassák. Ezen kívül egy-egy csomagon még számos kötelezően előírt információt is megtalálhatunk az emblémánk mellett. Mint például a termék származása, a csomagoló neve, címe, regisztrációs száma, a burgonya fajtája, vagy az ABC szerinti besorolása, főzési típusa. Az élelmiszer-lánc biztonsága, a termék útjának követhetősége miatt ezen adatok nélkül a csomagolás nem szabályos, nem szabad megvásárolni. Ömlesztett burgonyát csak ismert termelőtől érdemes venni.

Ebben az évben, de az elkövetkezőkben is alapvető feladatunk a vásárlók ismereteinek folyamatos bővítése, az újabb fajták és azok konyhai elkészítésének minél teljesebb körű megismertetése. Ehhez a tenyészidő alatti fajtabemutatókkal szeretnénk hozzájárulni, melyek időpontját és helyét honlapunkon folyamatosan közzétesszük.

Kérem segítsék munkánkat és vegyék igénybe szolgáltatásainkat.

 

A 2019.júniusi tisztségviselők választása alapján a terméktanács tisztségviselőinek névsora a következő:

Kecskés Gábor- elnök

Nedelkovics Jelena - főtitkár

Vetőburgonya termelők és forgalmazók szekció:

Szabó Kristóf

Murai György

ifj. Varga György

Bán Péter

Étkezési burgonya termelők és forgalmazók szekció:

Kecskés Gábor

Tasnádi László

Szűcs Attila

Ellenőrző Bizottság:

Hegedűs-Ujvárosi Réka - elnök

Johann Ocken

Korsós József

A belépési nyomtatvány ide kattintva letölthető.