Rólunk

Az OBTT 1992-ben alakult. Kezdetben alacsony taglétszámmal, majd egyre többen gyűltek az alapító elnök, Bagoly István és az akkori titkár, Horváth Attila köré. Később – a támogatások akkori szabályai miatt is – 300 fölé is került a taglétszám.

A ’90-es évek második felében súlyos ralsztóniás fertőzést éltünk át, s bár több termelő jelentős kártérítést kapott, de az akkori sokk természetes következménye lett az, hogy egyes hagyományos burgonyatermő vidékeken fel kellett hagyni ennek a fontos növénynek a termelésével.

A termelői csoportok megalakulásával taglétszámunk száz alá csökkent, de a terület, melynek termelési adatait, fajtaösszetételét folyamatosan figyelemmel kísérjük, alig változott. Csökkent ugyan a terület, de a termesztéstechnológia fejlődésével a megtermett termék jobban tárolható, így a lakosság ellátása hazai burgonyából egy-két tavaszi hónap kivételével biztosítható.

A Nemzeti Fajtalistán általában 60-70 között van a minősített fajták száma, de az áruk szabad mozgása következtében a listán lévő fajtákon kívül is lehet különleges fajtákat megismerni, szaporítóanyagát beszerezni, megvásárolni.

Napjainkban az ún. burgonya ABC megismertetése a legfőbb célunk és ezzel párhuzamosan az, hogy a vásárlók megismerjék a legfontosabb fajtákat, amelyek a legkülönbözőbb burgonyás ételek készítéséhez a legjobbak. Minden évben több szakmai tanácskozást, fajtabemutatót tartunk, melyeket ételkóstolóval egészítünk ki. Így tapasztalható meg igazán, mely fajták alkalmasak jó ízű saláta, püré, sült krumpli, vagy paprikás krumpli, pogácsa elkészítésére.

Tagjainknak lehetőségük van arra, hogy az általunk szabadalmaztatott emblémát (amely itt látható) csomagolt termékeik piacra jutásánál alkalmazhassák. Ezen kívül egy-egy csomagon még számos kötelezően előírt információt is megtalálhatunk az emblémánk mellett. Mint például a termék származása, a csomagoló neve, címe, regisztrációs száma, a burgonya fajtája, vagy az ABC szerinti besorolása, főzési típusa. Az élelmiszer-lánc biztonsága, a termék útjának követhetősége miatt ezen adatok nélkül a csomagolás nem szabályos, nem szabad megvásárolni. Ömlesztett burgonyát csak ismert termelőtől érdemes venni.

Ebben az évben, de az elkövetkezőkben is alapvető feladatunk a vásárlók ismereteinek folyamatos bővítése, az újabb fajták és azok konyhai elkészítésének minél teljesebb körű megismertetése. Ehhez a tenyészidő alatti fajtabemutatókkal szeretnénk hozzájárulni, melyek időpontját és helyét honlapunkon folyamatosan közzétesszük.

Kérem segítsék munkánkat és vegyék igénybe szolgáltatásainkat.

 

A 2014.május 29-i Elnökségi Ülés határozata alapján az ügyvezetés tagjai a következők:

Kecskés Gábor elnök, az étkezési burgonya szekció vezetője (+36-30/925-9237) Haladás Zrt. Dunaegyháza

Dr.Polgár Zsolt a vetőburgonya szekció vezetője (+36-30/491-7281) Pannon E. R.B.K.K. Keszthely

Tasnádi László az értékesítői szekció vezetője (+36-30/343-2015) Solum Zrt Komárom

Nagy Ernő a termelői szekció vezetője (+36-30/925-5317)

Rétiné Nedelkovics Jelena főtitkár (+36/20-326-3477) Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács

Szabó István szóvivő, Burgonya Világ felelős szerkesztő (+36-30/931-8208)

Az új Elnökség összetétele és tagjainak elérhetőség
(2014. május 29-től)

Név Munkahely Telefonszám
Bán Péter Euro Sol Kft., Budapest +36-30/963-8457
Bédai Katalin Bédalin Kft., Budapest +36-30/956-7437

Kecskés Gábor
Elnök, ügyvezetőségi tag

Haladás Zrt., Dunaegyháza +36-30/925-9237
Nagy Ernő
a termelői szekció vezetője, ügyevezetőségi tag
  +36-30/925-5317

Rétiné Nedelkovics Jelena
főtitkár, ügyvezetőségi tag

Országos Burgonya Szövetség és
Terméktanács Budapest

+36-20/326-3477
Kruppa József Dr. Kruppa-Mag Kft., Kisvárda +36-30/452-4265
Murai György Agrico Magyarország Kft., Bp. +36-20/967-0953
Paréj István Kossuth Zrt., Solt +36-30/904-9009

Polgár Zsolt Dr.
Ügyvezetőségi tag

Pannon Egyetem RBKK Keszthely +36-30/491-7281

Tasnádi László
Ügyvezetőségi tag

SOLUM Zrt., Komárom +36-30/343-2015
Szabó István szóvivő Burgonya Világ felelős szerkesztő +36-30/931-8208
Széplaky László Sajó Agrár Zrt., Sajópüspöki +36-30/967-2140
Tarjányi József dr. Dunamenti Kft., Apostag +36-20/956-6542
ifj. Varga György Solanum Kft., Berzence +36-70/628-2573

 

A belépési nyomtatvány ide kattintva letölthető.